maanantai 26. marraskuuta 2012

Kiinalaisen riisin keittäminen

Riisi on yksi kiinalaisen keittiön peruslisuke ja keittäminen on yksin kertaista kun sen oppii. älä huoli jos et onnistu tunnen Kiinalaisia jotka eivät osaa keittää riisiä ilman riisin keitintä. Käytä jasmine tai basmati riisiä, en suosittele käyttämään puuro riisä maku on aivan hirveä omasta mielestäni.


Riisi tulee pestä, Riisiä voi pestä joko valuttamalla kylmää vettä läpi tai huuhtomalla sitä. Itse huuhdon riisiä, eli laitetaan kattilaan riisiä ja kylmää vettä (puristelen yleensä itse kädellä riisiä), kun vesi sakenee vaihdetaan uusi vesi tilalle veden ei tarvitse olla kirkasta, mutta itse teen noin 4-6 kertaa huuhtomisen. Eräs ystäväni neuvoi minua että kun laitat käden riisinpäälle kattilaan niin vettä on sopivasti kun käsi peittyy. Eli riisin päällä on noin 1-2cm vettä.

Laita riisi liedelle ja odota kunnes vesi alkaa kiehumaan. pienennä levyn tehoa (ykköselle) ja laita kansi tiiviisti päälle. Eli siis ilma reikä on huono juttu, itse teipannut ilmareiän kiinni. KAikki ohjees sanoo älä koske sekoita tai kurki. Noh mä oon aina uhmannu kaikki ohjeta joten oon sekottanu aina välillä koska en kuitenkaan halua että riisi "palaa". Mutta lopuksi annan vetäytyä kaikessa rauhassa vielä hetken. En tiedä kypsennys aikaa koska maistan riisä kun se on pehmeää se on kypsää.

Muistutus siittä että riisi "palaa" eli jos jättää liian kuuman riisin vain kattilaan niin riisi alkaa itse kypsentämään itseään ja palaa. Joten olen aina sekoittanut riisiä vähän enen tarjoilua että viielää ilmaa pääsee myös keskelle. Palanut riisi heisee erittäin pahalle ja maistuu eksoottiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti